AKO VAŠE DETE IMA KRIVE ZUBE: kada je neophodna proteza a kada ortodontski aparat

 

Pitali smo specijalisti koliko dugo nosi ortodontski aparat, kad je dovoljan pokret, a kad je neophodan fiksni.

Osmeh krasi uši, ali samo kad ga čine lepi i zdravi zubi. Međutim, nemamo svi sreću da im zubi budu dvije niske bisere, pišu Lepa i Srećna. Često su iskošeni, naležu jedni na druge dresove za njih nema dovoljno mesta u vilici. Kada je vreme da otkrijete ortodontu koji će otkriti, a to je neispravnost i kako se ispraviti, izjavila je dr Mirjana Milosavljević Milovanović, specijalista ortopedije vilice.

– Idealno vrijeme za prvi ortodontski pregled je oko osme godine. Tada su izrasli prvi kutnjaci i sekutići i moramo dati prvi postupak postojanja nepravilnosti. Ako se roditelji primete da postoje problemi u toku vašeg nikanja, treba i ranije da dovedu dete – kaže naša sagovornica.

Ortodontske nepravilnosti mogu biti dostupne, au najteže su slučajeve uključene urođene skeletne anomalije, poput preterano isturene donje vilice i otvorene zagrize, što zahtijeva ortodontsko-hirurško lečenje.

– Najčešći uzrok ortodontskih nepravilnosti nije veličina veličine zuba i vilica. Usled ​​mekane, prerađene hrane vilice ostaju nerazvijene i dolazim do teskobe zubnih nizova. Upražnjenje loših navigacija poput sisanja prsta, disanja na ustanove i grickanja noktiju, uz karijere mliječnih zuba, česti su uživanje u nepravilnostima smještaja. Naslednji faktori takođe imaju značajnu ulogu – naslažu se oblik i veličina vilice i zuba i njihovih međusobnih položaja – objašnjava dr Milosavljević Milovanović.

 

Koji će ortodontski aparat iskoristiti za ispravljanje nepravilnosti, ovisnosti o uzrastu deteta i težini problema.

– Kod mlađih pacijenata i blažih nepravilnosti primenjujemo lečenje pokretnim ortodontskim aparatima. Oni se izrađuju na osnovu otiska zuba, od žice i akrilatne ploče. Nose se 15 sati tokom dana. Kontrola je na početku mesečna, a kasnije na dva meseca. Trajanje terapije zavisi od težine nepravilnosti i saradnje pacijenta. Najčešće se lečenje sprovodi u nekoliko faza, a uobičajeno trajanje svake faze je od 12 do 18 meseci – ističe naša sagovornica.

Siehe das Rezept  Trodnevna dijeta s krompirom i jogurtom

Za razliku od proteza koje se skidaju, postoje i fiksni ortodontski aparati koji sve vreme stoje u ustima i za njihovu primenu najčešće su potrebni svi stalni zubi.

– Za vreme terapije fiksnim aparatom pacijent treba da izbegava odgrizanje prednjim zubima i grickanje sitnih, tvrdih namirnica poput kikirikija, lešnika, badema…

Potrebna je pojava visokih usta i zuba da bi se temeljno očistilo bravice na kojima se može zadržati hrana, a za to treba uranjanje zuba treba trajati oko 10 minuta. Nakon završene terapije, neophodno je da pacijent nosi ritejner (foliju ili retencionu žicu) da bi sačuvao postignuti rezultate.

Ovo je neophodno jer zubi mogu blago da se rotiraju. Stoga je važno poštovati period retencije koji može trajati i više godina. U dogovoru s ortodontom, pacijent treba povremeno da dođe na kontrolni preglede – kaže dr Mirjana Milosavljević Milovanović

 

Izvor: lepaisrecna.rs