AKO VAM KOSA SVE VIŠE OPADA: Obratite pažnju na ishranu! Ove 4 namirnice napraviće ČUDO!

Ako primite sve više dlaka na četke i umijte se nakon češljanja, možda biste trebali obratiti pažnju na ishranu, jer bi bilo nedovoljno unos nekih vitamina i minerala bi mogla biti jedna od dobnih jačeg opadanja kose, podsećajući francuske naučnike.

NE PROPUSTITE…
SVAKE SEDMICE KOSA MI JE BILA DUŽA I DUŽA: TAJNA JE U OVOM ULJU KOJI SAM STAVLJALA!

Poput opšteg zdravstvenog stanja organizma i zdravlje kose zavisi od ishrane i zdravog načina života.
Iako je više uzroka alopecije (opadanja i gubitka dlaka s glave ili delova tela), poput stresa, hormonalnih poremećaja ili promene godišnjih doba, hrana je ključan faktor za zdravu kosu.

Ishrana siromašna aminokiselinama koje sadrže sumpor (sastojak keratina), vitaminima E i B, mineralima i oligoelementima može imati veliki uticaj na rast kose jer on zavisi od hranljivih materija koje do korena dlake stižu krvnim sudovima.

Uravnotežena ishrana nahraniće kosu iznutra i podstaknuti proizvodnju keratina, vlaknastog strukturalnog proteina koji se nalazi u kosi, koži i noktima.

U borbi protiv prekomernog opadanja vlasi treba se odmah pozdraviti s brzom hranom, slatkišima i svakodnevnim unošenjem nezdravih masnoća u organizam.

Umesto toga treba uvesti hranu bogatu sledećim nutrijentima:

1. Cink i magnezijum kroz školjke, haringe, škampe, soju, tofu, smeđu rižu i banane. Cink igra ključnu ulogu u regulisanju raznih telesnih funkcija, od reprodukcije ćelija do ravnoteže hormona, a sve to deluje i na rast kose.

Ali najvažnije je da je cink važan za žlezde koje su spojene s folikulima kose. Dođe li do manjka cinka u organizmu, folikuli slabe, zbog čega se vlasi lome i ispadaju.

2. Proteine koji su neophodni organizmu, a ima ih u soji, u tuni, piletini, govedini i žumancetu.

3. Gvožđe, koje je odličan saveznik u borbi protiv gubitka kose. Najviše ga ima u bademima, guščjim iznutricama, plodovima mora, u kakaou, lešnicima, suvom voću. Njegovu apsorpciju olakšava vitamin C, zbog čega bi trebalo jesti puno voća poput jagoda, limuna ili narandže.

PROČITAJTE  Mesec dana je pio smuti od bundeve: Kada vidite šta mu se dogodilo, počećete i vi! (RECEPT)

4. Vitamin B, koji se nalazi u žumancetu, tuni, pečurkama, džigerici, karfiolu i sočivu.

kurir.rs

You may also like...