5 znakova lošeg mladeža: Melanom je jedan od najopasnijih vrsta raka!

 

Svaka osoba ima mladeže na telu. Stručno mišljenje je da je svaki mladež opasan, ako doživi mehaničko oštećenje. Međutim, postoje i oni mladeži koji se razvijaju u melanome. Evo kako ih prepoznati

Uvek imajte na umu da je melanom jedna od najopasnijih vrsta raka, koja se razvija prilično brzo. Zbog toga je veoma bitno da znate da razlikujete opasne mladeže koji će se pretvoriti u melanom:

Asimetrija: Ako je mladež asimetričan, tj. nepravilnog oblika i ima „poderane“ granice, onda se javite lekaru.

Zamućen obris: Granica mladeža je mutna i nejasna. Ne možete da jasno ocrtate granice tog mladeža.

Boja: Normalan mladež ima jednakuboju, uglavnom smeđu. Ako vaš mladež ima čudnu boju, odmah posetite dermatologa. Boja melanoma može biti različita: plava, tamno smeđa, bela ili čak da ima nekoliko boja odjednom. Još gore je ako se oko melanoma pojavi crvenilo ili drugačija boja kože.

Dimenzije: Normalan mladež nije veći od pola centimetra. Međutim, nije svaki veći mladež melanom. Ako imate veliki mladež obavezno posetite doktora, kako biste prestali da sumnjate.

Osetljivost: Ako osećate neprijatnost kada dodirnete mladež, ako svrbi ili vas boli – to je znak melanoma.

Šta raditi dalje?

Ako uočite neku od gore navedenih promena mladeža, obavezno se javite doktoru. Nemojte da paničite. Otkrivanje melanoma u ranoj fazi je sasvim izlečivo. Statistika kaže da je melanom u ranoj fazi izlečiv u 98% slučajeva.

Kako se zaštititi od melanoma?

Prvo pregledajte svoje telo i sve mladeže. Nakon 6 meseci ponovo pažljivo pregledajte svoje telo. Ako uočite bilo kakvu promenu mladeža – javite se lekaru. Lekar će predložiti uklanjanje kritičnih mladeža: onih koji štrče ili onih koji su u predelu pazuha, pojasa, grudi… Ne odbijajte ovu proceduru, jer je ovaj postupak bezbolan i ne ostavlja tragove na koži.

PROČITAJTE  Muče vas akne od nošenja maske? Pomoći će vam ovaj jednostavan trik sa samo jednim proizvodom

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...