10 ZDRAVIH NAMIRNICA ZA DIJABETIČARE

Kada bolujete od dijabetesa najbitnije je obraćati pažnju na ono što jedete i na ono što morate izbjegavati. Brojni stručnjaci za dijabetes i nutricionisti slažu se da su ova četiri sastojka ključna pri kontrolisanju šećera u krvi, a to su: vlakana, omega3 masne kiseline, kalcij i vitamin D. Ovo su namirnice koje ih sadrže:

 

1. GRAH

Grah sadrži kalcijum, a bogat je vlaknima koji pomažu da se osjećate siti i koji, što je u ovom slučaju najbitnije, stabilizuju šećer u krvi, pa čak i snižavaju holesterol. Također je odličan izvor proteina, a sadrži malo zasićenih masnoća, koje mogu dovesti do bolesti srca.

2. MLIJEČNI PROIZVODI

Nećete naći bolji izvor kalcija i vitamina D od mliječnih proizvoda kao što su mlijeko, sir i jogurt. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su konzumirale više od 1200 mg kalcija i više od 800 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D na dan, imale 33% manje šanse za razvoj dijabetesa nego one koje su unosile manje kalcija i vitamina D.

3. JEČAM

Jedna je od najzdravijih žitarica i bogata je određenom vrstom topljivih vlakana beta glukanom. Istraživanja pokazuju da beta glukan može smanjiti ukupni i LDLholesterol sprečavajući sposobnost tijela da ga apsorbuje. Konzumiranje samo 3 grama dnevno može sniziti holesterol za 8%. Upravo zahvaljujući obilju vlakana, ječam također može pomoći stabilizovati šećer u krvi.

4. ZOB

Kao i ječam i grah, zob je bogata vlaknima i kao takva je odlična hrana za dijabetičare. Istraživanja pokazuju da zob također može smanjiti ukupni i i loš holesterol i poboljšati otpor inzulina. Sva topljiva vlakna koja zob sadrži usporavaju brzinu kojom vaše tijelo može razbiti i apsorbirati ugljikohidrate, što znači da će nivo šećera u krvi ostati stabilan.

5. BOBIČASTO VOĆE

Ovo su bomboni koje dijabetičari smiju jesti jer su također bogate vlaknima i antioksidansima koji se nazivaju polifenoli. Antioksidansi iz bobica su također dobri za vaše srce.

6. DATULE

7 ovih slatkih plodova sadrži 4 g vlakana i to ih čini savršenim slatkim zalogajem za dijabetičare. One su također bogate antioksidansima, po porciji ih sadrže više od grožđa, naranče, brokule i paprike.

7. ZELENO POVRĆE

Ovdje se uglavnom misli na repu, zelje i blitvu. Svaka od navedenih je dobar izvor vlakana i kalcija. Ovo povrće je isto tako dobro za vaše srce, zahvaljujući folatima koje sadrže. Ovaj B vitamin snižava nivo homocisteina, aminokiseline koja u visokim količinama može povećati rizik od srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da 400 mikrograma folne kiseline dnevno može sniziti homocistein za 25% (šolja kuhane repe sadrži 170 mikrograma).

8. LEĆA

Kao i grah, leća čuva pravo bogatstvo vlakana. Jedna šolja kuhane leće sadrži nevjerojatnih 16 g. Također pruža blizu 360 mikrograma folata. Ako niste osoba za meso, leća je dobar alternativni izvor proteina, a sadrži i niz vitamina i minerala.

9. LAN

Lan je najpoznatiji kao izvor vlakana i alfa-linolenske kiseline (ALA), koje tijelo pretvara u omega 3 masne kiseline EPA i DHA. U nekoliko velikih istraživanja, istraživači su otkrili povezanost između povećanog unosa alfa-linolenske kiseline i smanjenim šansama za oboljenje od od bolesti srca i srčanog udara. Lan pomaže u snižavanju holesterola i šećera u krvi.

10. ORASI

Samo desetak oraha donosi skoro 2 g vlakana plus 2.6 g alfa-linolenske kiseline. Ali s obzirom da sadrže dosta kalorija, pripazite na unos ako pazite na težinu. Možete ih jesti umjesto grickalica ili dodati omiljenim salatama.

Izvor:sladokusac.work

 

You may also like...